Vilket gensvar på inslaget i SVT!


Igår och idag sänds ett inslag om projektet Lev din dröm i SVT. Vi har fått ett enormt gensvar vilket är superroligt!
Det kommer också många frågor om projektet och framför allt vår husinventering. Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna.


Vår husinventering genomfördes våren/sommaren 2017. Inspirationen kom från Örnsköldsvik som gjort samma sak några år tidigare. Anledningen var att vi ville veta hur många hus som hade vatten och avlopp, men där ingen bodde. Vi fokuserade också på öster sida om motorvägen, då det på "havssidan" finns många aktiva sommar- och fritidshus.

(Se inslagen här: Emilias husköp för 35 000 kronor och Landsbygdsutvecklare vill locka fler företagare till landsbygden)

Inventeringen visade att det fanns 1300 tomma hus i varierande storlek och skick. Ägarna kontaktades med ett vykort där vi frågade om de visste att många vill flytta till Falkenbergs landsbygd och om de var intresserade av att hyra ut eller sälja sitt hus. De fastighetsägare som svarade postitivt hänvisade vi till mäklare eller rådde att lägga ut sina hus till uthyrning i Facebookgrupper. Totalt har vi hittills fått loss ca 30 hus på detta sätt.

Men. Vi har inte någon bostadsförmedling och kan inte förmedla listan, det finns ingen prislapp på husen eller något annat. Vi vet bara att dessa hus finns och vi vill gärna få loss dem, för listan med personer som vill leva sin dröm på vår härliga landsbygd bara växer!

Emilia har varit en del i projektet på så vis att vi följt hennes jakt på sitt hus som en del i vår adventskalender. Vi har tipsat henne vart hon ska leta, men det är hon själv som har tagit kontakt med fastighetsägare och på så vis fått tag i sitt hus. Det arbetet kan fler göra, och vi vill gärna ha hit fler drivna personer med en härlig dröm att förverkliga, men vi kan tyvärr inte förmedla husen.

Projektet Lev din dröm syftar till att få fler att våga bo och verka som företagare på vår landsbygd. Vi har fantastiska möjligheter, gott företagsklimat, bra kommersiell service och många småskolor på landsbygden. Det är en drömplats att verka på helt enkelt!

Då vi jobbar med näringslivsfrågor och projektet därmed vänder sig till att få fler företagare/blivande företagare att flytta hit, är det främst denna målgrupp vi fokuserar på. (Men Falkenberg är en fantastisk plats att bara bo på, och här finns gott om jobb, så vi välkomnar såklart även andra som vill flytta hit, men det är inte riktigt vårt bord :) )

Vi tycker det är otroligt roligt att så många vill bo på landsbygden och hoppas att vårt arbete kan inspirera fler kommuner, regioner eller byar att dra igång ett liknande arbete för att visa att det är fantastiskt att bo på landet!

Tillsammans skapar vi #möjligheternaslandsbygd!

Varma landsbygdshälsningar
Jennifer och Karin <3

Print

Om projektet

Lev din dröm FBG är ett projekt från näringslivsavdelningen på Falkenbergs kommuns med syftet att marknadsföra Falkenbergs landsbygd som den perfekta platsen att bo och verka på. Falkenberg har ett bra läge, har ett av landets bästa företagsklimat och är en kommun som man kan räkna med. Välkommen du också!

Kontakta oss

Näringslivsavdelningen
Falkenbergs kommun
Stadshuset
311 80 Falkenberg

@levdindromFBG

facebook.com/levdindromfbg