• Vi vill att du ska våga leva din dröm!

  Den 21 november tar vi landsbygden till Stockholm. Välkommen att inspireras om hur DU kan leva din dröm på landsbygden!
  Läs mer
 • Vi vill att du ska våga leva din dröm!

  Den 21 november tar vi landsbygden till Stockholm. Välkommen att inspireras om hur DU kan leva din dröm på landsbygden!
  Läs mer
 • Vi vill att du ska våga leva din dröm!

  Den 21 november tar vi landsbygden till Stockholm. Välkommen att inspireras om hur DU kan leva din dröm på landsbygden!
  Läs mer
 • Vi vill att du ska våga leva din dröm!

  Den 21 november tar vi landsbygden till Stockholm. Välkommen att inspireras om hur DU kan leva din dröm på landsbygden!
  Läs mer
 • Vi vill att du ska våga leva din dröm!

  Den 21 november tar vi landsbygden till Stockholm. Välkommen att inspireras om hur DU kan leva din dröm på landsbygden!
  Läs mer
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Vill DU också leva din dröm?Lev din dröm FBG är projektet som fått Sverige att se ödehusen med nya ögon. Som fått 130 företagare att vilja flytta till landsbygden. Men vi är inte nöjda. Tillsammans med ett gäng företagare, kända och okända, bjuder vi in till ett modernt event där vi krymper Sverige och visar att framgång går att förena med ett liv på landet.

Det började med två tjejers passion för landsbygden. Hos oss fanns en frustration över att landsbygden allt som oftast framställs negativ i press och politik. Det är mörkt, avfolkat och nerläggningshotat. Och visserligen må det vara mycket utmaningar - men att konstant nöta in dessa kommer inte få fler att flytta till landet. Därför skapade vi ett projekt som ENBART fokuserade på möjligheterna - för i våra ögon är landsbygden en fantastisk livsplats. Vi har inventerat tomma hus för att hitta bostäder som kan återanvändas och vi har lyft företagare som gjort det aktiva valet att bo på landsbygden – och älskar det.

Dagens Industri, Dagens Nyheter och SVT Rapport är några av de som uppmärksammat Lev din dröm senaste året. Idag har projektet 130 entreprenörer som vill flytta till Falkenbergs landsbygd, vi har återbefolkat ett 40-tal hus och inspirerat ett 20-tal kommuner till samma arbete.

Men vi är inte nöjda. För att bota ytterligare lite tvivel hos de som drömmer om ett liv på landet och ge den Stockholmsbaserade svenska journalistkåren samt politiker en annan bild av livet på landet, vill vi nu göra ett event som gör verkstad av det vi snackar om.

Så, den 21 november kommer vi göra ett kvällsevent mellan klockan 18-21 på två platser – Stockholm och Falkenbergs landsbygd. Vi kommer skratta, inspirera, kapa myter och kittla drömmar om ett liv på landet. Allt genom att bolla eventet live mellan Falkenberg och Stockholm - som om vi alla var på samma plats.

Och vi hoppas att just DU vill komma och hänga med oss!

ANMÄL DIG HÄRPrint

Ägare skyldig vårda sitt hus - enligt PBL får hus inte förfalla


Det är dyrt att äga, sägs det ibland. Och när det gäller fastigheter är det precis så. För äger du ett hus, måste du ta hand om det enligt svensk lag.

Det senaste året har uppmärksamheten kring ödehus blossat upp ordentligt i Sverige. Ödehusen har på sätt och vis fått ett varumärke och många väljer att rädda ett ödehus från sin törnrosasömn för en billig peng istället för att köpa något som är välskött.

Men. Vad få vet är att ödehus faktiskt inte får stå och förfalla – ägaren måste ta hand om dem enligt plan- och bygglagen. I plan och bygglagens 8:e kapitel14§ står att läsa

”Ett byggnadsverk ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaper som avses i 4 § i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt.
Om byggnadsverket är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, ska det underhållas så att de särskilda värdena bevaras.”

Detta bestämde vi oss för att nysta lite i. Vad innebär egentligen dessa rader? Kan det vara så att det förbjudet att äga ett hus man inte tar hand om?
Ja, nästan. I korta drag betyder detta att som äger ett hus måste sköta om det så att det inte förfaller. Ett hus med hål i taket, ett trasigt fönster eller med avstängd värme, tar snabbt skada och riskerar att förfalla. Den som låter huset bara stå, kan straffas med vite.

Dock har Sveriges alla kommuner inget uppsökande uppdrag, men däremot ska man ta emot anmälningar som gäller hus som förfaller. Får kommunen in en anmälan, ska man undersöka det anmälda objektet och informera ägaren som i värsta fall kan få vite om inte skadorna åtgärdas.
Men detta är något som få tycks veta om.

I Falkenberg har vi sett ödehusen, eller de obebodda husen, som en dold tillgång för att kunna lösa bostadskrisen. Genom en inventering av tomma hus på landsbygden har flera förfallna hus fått nya ägare och räddats från sin törnrosasömn. Det är ett winwin-koncept som flera kommuner i landet nu tagit efter.

Hur många hus som idag står tomma i Sverige vet vi inte. Men de är många. Historierna kring varför de blivit övergivna är förmodligen lika många som husen. Men tittar man på de allt starkare trenderna i samhället, där hållbarhet och återbruk går hand i hand med trenden att vilja bo på landet, borde dessa hus kunna vara en dold tillgång för hela Sverige.

Fler boende är nyckeln till att fler byar ska leva, och ett måste för att kunna utveckla och behålla såväl kommersiell som kommunal service. Så att se över de många hus som står tomma i Sverige kan vara ett både hållbart och bra sätt att möjliggöra en levande landsbygd.

Så ut och rädda ett ödehus nu!

Print

Replik: Det ljuva livet på landet är INTE en PR-bluff


Replik till ledare av Lisa Magnusson - ”det ljuva livet på landet är en PR-bluff”, publicerad i DN den 1 februari.

Falkenberg är en av flera kommuner som kartlagt vilka fastigheter som står obebodda i kommunen, i ett led att försöka få ägarna att släppa husen för försäljning eller uthyrning som ett sätt att få fler att flytta till landsbygden. I Falkenberg fanns det 1 300 obebodda fastigheter.

Vi jobbar med landsbygdsfrågor i Falkenberg, en medelstor svensk kommun, och vi ser den ofta: den negativa bilden av landsbygden och dess befolkning. Bilden av det ensamma huset i dimman, den nerlagda lanthandeln, det mörka, ödsliga landet. Där vill och kan man inte bo, där kan vi inte bygga och hela landsbygden är en stor gökunge som äter resurser och kräver stöd.

Vi är många som inte känner igen oss i denna bild. Vi är många som medvetet valt att flytta till landsbygden. Skälen är lika många som vi som valt att bo här. Vi är medvetna om avstånden, vi klagar inte på de mörka vinterkvällarna. Vi ser andra värden i vårt landsbygdsliv och för oss är detta ett drömboende.

Sveriges landsbygd har olika förutsättningar. Det gäller att se varje plats unika möjligheter, istället för att fokusera på problemen. I Falkenberg har vi både ett väl utbyggt fibernät, närhet till kommunal och kommersiell service samt ett av landets bästa företagsklimat. Vår landsbygd har unika möjligheter, och vi väljer att lyfta dem.

För det är just det som är problemet - den negativa, begränsade bilden av landsbygden, som du just nu förstärker. Vi behöver vrida vårt fokus, från mörker, ensamhet och avstånd till att se platsens unika möjligheter och utifrån dem skapa attraktivitet. För vem vill bo eller verka på en dyster plats?

Tack Lisa för att du påminner oss om varför vårt arbete är så viktigt, och varför vi måste fortsätta.
Men, på en punkt ger vi dig rätt - det behövs service för att få en fungerande landsbygd. Frågan är vad som kommer först - hönan eller ägget? Vi vet att om det bor fler är det enklare att kunna upprätthålla en bra service.

Genom att inventera tomma hus kan vi få fler att flytta in och skapa nya krafter i bygden. Men vem vill flytta till en plats - oavsett om den är på Falkenbergs, Simrishamns eller Pajalas landsbygd - om den marknadsförs och visas upp som en avfolkad, öde plats utan service?

Med vår kartläggning av obebodda hus och att låta de som lever sin dröm på landsbygden bli ambassadörer, vill vi påbörja en ny sorts landsbygdsutveckling. Vi vill inte försköna, inte säga att det inte finns problem, men vi är trötta på att det alltid pratas om att landsbygden är en obeboelig plats.

Obebodda hus är oanvänt kapital, potentiella bostäder och platser för verksamheter. Det är en utmärkt idé att ta till vara på dem - och gensvaret vi fått är enormt. Idag har vi över 500 personer varav 100 företagare som vill flytta till vår landsbygd - så det går inte att säga att ingen vill bo på landsbygden.

Samtidigt dömer vi inte de som bor i staden - alla vill inte bo på landsbygden, och med båda delar i samverkan kan vi få ett levande Sverige.

Vårt arbete är ingen PR-bluff, bara ett arbete att förändra bilden av landsbygden. Från platsen som behöver räddas, till en plats för möjligheter.

Karin Torstensson
Landsbygdsutvecklare Falkenberg

Jennifer Erlandsson
Projektledare Falkenberg

Print

Vilket gensvar på inslaget i SVT!


Igår och idag sänds ett inslag om projektet Lev din dröm i SVT. Vi har fått ett enormt gensvar vilket är superroligt!
Det kommer också många frågor om projektet och framför allt vår husinventering. Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna.


Vår husinventering genomfördes våren/sommaren 2017. Inspirationen kom från Örnsköldsvik som gjort samma sak några år tidigare. Anledningen var att vi ville veta hur många hus som hade vatten och avlopp, men där ingen bodde. Vi fokuserade också på öster sida om motorvägen, då det på "havssidan" finns många aktiva sommar- och fritidshus.

(Se inslagen här: Emilias husköp för 35 000 kronor och Landsbygdsutvecklare vill locka fler företagare till landsbygden)

Inventeringen visade att det fanns 1300 tomma hus i varierande storlek och skick. Ägarna kontaktades med ett vykort där vi frågade om de visste att många vill flytta till Falkenbergs landsbygd och om de var intresserade av att hyra ut eller sälja sitt hus. De fastighetsägare som svarade postitivt hänvisade vi till mäklare eller rådde att lägga ut sina hus till uthyrning i Facebookgrupper. Totalt har vi hittills fått loss ca 30 hus på detta sätt.

Men. Vi har inte någon bostadsförmedling och kan inte förmedla listan, det finns ingen prislapp på husen eller något annat. Vi vet bara att dessa hus finns och vi vill gärna få loss dem, för listan med personer som vill leva sin dröm på vår härliga landsbygd bara växer!

Emilia har varit en del i projektet på så vis att vi följt hennes jakt på sitt hus som en del i vår adventskalender. Vi har tipsat henne vart hon ska leta, men det är hon själv som har tagit kontakt med fastighetsägare och på så vis fått tag i sitt hus. Det arbetet kan fler göra, och vi vill gärna ha hit fler drivna personer med en härlig dröm att förverkliga, men vi kan tyvärr inte förmedla husen.

Projektet Lev din dröm syftar till att få fler att våga bo och verka som företagare på vår landsbygd. Vi har fantastiska möjligheter, gott företagsklimat, bra kommersiell service och många småskolor på landsbygden. Det är en drömplats att verka på helt enkelt!

Då vi jobbar med näringslivsfrågor och projektet därmed vänder sig till att få fler företagare/blivande företagare att flytta hit, är det främst denna målgrupp vi fokuserar på. (Men Falkenberg är en fantastisk plats att bara bo på, och här finns gott om jobb, så vi välkomnar såklart även andra som vill flytta hit, men det är inte riktigt vårt bord :) )

Vi tycker det är otroligt roligt att så många vill bo på landsbygden och hoppas att vårt arbete kan inspirera fler kommuner, regioner eller byar att dra igång ett liknande arbete för att visa att det är fantastiskt att bo på landet!

Tillsammans skapar vi #möjligheternaslandsbygd!

Varma landsbygdshälsningar
Jennifer och Karin <3

Print

Vi smygstartar fortsättningen av projektet....


.... och där behöver vi din hjälp!

Projektet Lev din dröm FBG har nu varit igång i snart en vecka och vi är så glada för all positiv respons! Det är verkligen superkul att jobba med något som uppenbarligen ligger fler varmt om hjärtat, med fantastiska entreprenörer och tillsammans gör vi skillnad!

Just därför kan vi inte hålla oss... Med denna vinden i seglen sjösätter vi nu nästa steg i projektet. Till det behöver vi hus, gårdar eller andra typer av boende på Falkenbergs landsbygd. Fastigheter som kanske används delar av året, eller där fastighetsägaren är lite vankelmodig kring om huset ska säljas eller inte. Vi vet att det finns många hus som bara står större delen av året i vår kommun, och vi tycker det är så synd.

Exakt vad vi ska göra sparar vi lite till, men vi lovar att det är något som skapar fler drömmar och en ännu mer levande landsbygd!

Vet du något boende som stämmer in på ovanstående?

Hör i såfall av dig till oss så lovar vi att berätta mer! Och du, sprid gärna denna efterlysningen så vi når ut till fler! :)
Mejla till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. så hör vi av oss!


Print

 • 1
 • 2

Om projektet

Lev din dröm FBG är ett projekt från näringslivsavdelningen på Falkenbergs kommuns med syftet att marknadsföra Falkenbergs landsbygd som den perfekta platsen att bo och verka på. Falkenberg har ett bra läge, har ett av landets bästa företagsklimat och är en kommun som man kan räkna med. Välkommen du också!

Kontakta oss

Näringslivsavdelningen
Falkenbergs kommun
Stadshuset
311 80 Falkenberg

@levdindromFBG

facebook.com/levdindromfbg