"Jag blev kär i tystnaden och ladugårdsfönstren"


SE FILMEN OM DEBORA GARDEN

År 2001 kom jag till Falkenberg efter flytt från Härnösand och utbildade mig efter ett par år inom trädgård på Munkagårdsgymnasiet.
Det var en utbildning på två år komprimerade till ett kan man förklara det som och designen var det som föll mig i smaken direkt.

Direkt efter utbildningen fick jag en säsongsanställning och arbetade med anläggning, skötsel, design i många år för det företaget. När när yngsta dottern var född, 2011, startade jag mitt företag Debora Garden för att få en stabilare inkomst eftersom jag då bodde själv med mina tre barn på heltid. Jag arbetade med trädgårdsdesign och som frilansskribent och drev företaget på kvällar (nätter) och helger.

Vi bodde centralt en trappa upp i Falkenberg men min stora dröm var att bo på landet och få ha mitt företag där. Jag kände att där skulle jag kunna utvecklas som företagare och människa.
(Jag fick höra att snart skulle min drömprins dyka upp och därmed skulle min önskan om hus bli sann och allt skulle lösa sig. Lite gammalmodigt kan tyckas men de gamla synsätten lever kvar och sätter spår trots att vi inte tror det. Se bara på sagorna vi läser för våra döttrar om Askungen och Snövit.. alla räddade av en prins. Nej mer Pippi till oss tjejer och kvinnor!)

Efter några år insåg jag att min önskan om att köpa drömhuset på landet enbart berodde på mig själv. Det faktum att jag inte hade en helårsinkomst spelade störst roll och jag bytte då jobb till en helårstjänst som trädgårdsmästare/fastighetsskötare som gjorde att ekonomin blev stadig vilket banken gillade. 2015 köpte jag vår lilla gård Bergvik som ligger på landet utanför Falkenberg i Blixtorp, nära Slöinge. Den köptes på exekutiv auktion och var rejält nedgånget men "hade min prislapp" och jag föll för direkt för de vackra ladugårdsfönstren och tystnaden. Renoveringen pågick i nio månader med hjälp av grannar, familj, släkt och vänner. Det var mycket jobb och sena kvällar men jag vet att jag hade gjord det även utan hjälp, för det var min biljett till framtiden jag drömt om.

På sommaren 2016 flyttade vi in och det var en fantastisk känsla.
Samma höst kom drömprinsen Jonas och vi blev tre till i familjen. Vi började direkt att planera för att göra huset större och i år stod ett stort utbygge färdigt, i alla fall invändigt.
Just nu är husrenoveringen lagd lite i vila till nästa år och vi har i stället gjort massor ute i trädgården. Både Jonas och jag gillar att vara ute och fixa och han ser det estetiska och fixar även de tunga bitarna.
Många växter planteras allt eftersom och flertalet av dem är egenodlade eftersom jag älskar att odla perenner på min fritid. Med tiden kommer det resultera i en prunkande oas till ett förmånligt pris och dessutom boosten av att ha gjort det själv! En trädgård som även kommer hållas öppen för trädgårdsgrupper.

I mars i år kände att mina egna vingar bar och jag gick då över till att vara företagare till 100%!!

Jag är trädgårdsdesigner, skribent och utbildare. Inom kort kommer mitt nya kontor stå klart ute i ladugården, med utsikt över åkrarna och så småningom är resten av ladugården tänkt till en kursgård där jag kan ta emot olika grupper.
Jag lever min dröm, på landet i Falkenberg!

Elin Debora
Debora Garden

Print

Om projektet

Lev din dröm FBG är ett projekt från näringslivsavdelningen på Falkenbergs kommuns med syftet att marknadsföra Falkenbergs landsbygd som den perfekta platsen att bo och verka på. Falkenberg har ett bra läge, har ett av landets bästa företagsklimat och är en kommun som man kan räkna med. Välkommen du också!

Kontakta oss

Näringslivsavdelningen
Falkenbergs kommun
Stadshuset
311 80 Falkenberg

@levdindromFBG

facebook.com/levdindromfbg